🏠 Áruházunk: Veszprém, Orgona utca 1.
🕒 Nyitva tartás: H-P: 9:00-18:00 Sz: 8.30-13.30
📧 Email: info@facentrum.hu

Beltéri bútor

Barkács, kert

Kiegészítők

Mások ezeket is megnézték

5 szakmai szempont a megfelelő bútorok kiválasztásához

Sajnos időről időre gyakran szembesülünk azzal, hogy vannak olyan ügyfeleink, akik a vásárlás során, pl. egy kárpitos bútor kiválasztásánal, csak és kizárólag az ár alapján döntenek.

Tudjuk, hogy a vásárlóink többsége nem engedhet meg magának milliós sarokkanapét, vagy pl. asztalos által készített egyedi bútorokat. Valljuk be, teljesen természetes, hogy az ár a legtöbbünk számára egy fontos szempont. Egy lakás vagy családi ház berendezése, felújítása bizony nem filléres projekt, így érthető, hogy megnézzük, hol mit kapunk a pénzünkért.

De vajon tényleg megéri a legolcsóbb bútorokat, pl. a legolcsóbb kanapét kiválasztani és megvásárolni?

Természetesen mindenkinek teljes egészében a saját döntése, hogy milyen árfekvéső bútorokat választ, de szeretnénk felhívni a figyelmet néhány bútoripari szakmai szempontra, amit érdemes mérlegelni a vásárlás előtt.

A legtöbben nem csak 2-3 évre vásárolunk bútorokat. Ennél jóval hosszabb ideig szeretnénk élvezni azt a kényelmet és esztétikumot, amit a jól megválasztott bútorok kínálnak. Ehhez pedig szeretnénk néhány dolgot elmondani a bútorvásárlás előtt állóknak.  

Azt látjuk, hogy sok helyen a kereskedők nem adnak át bizonyos információkat, és sok olyan cég, webáruház működik, akik kizárólag az alacsony árakkal szeretnének érvényesülni, de nem beszélnek arról, hogy milyen kompromisszumokkal jár, ha valaki kizárólag az ár alapján dönt.

1. A bútorokba beépítésre kerülő anyagok ára

Kezdjük az egyik legfontosabb, józan paraszti ésszel is könnyen érhető megállapítással: A bútorokba beépítésre kerülő anyagoknak bizony ára van. Ha a kanapé gyanúsan olcsó, akkor sajnos biztosra vehető, hogy nem a legerősebb, legjobb anyagokat építette be a gyártó.

Azt is joggal gondolhatjuk, hogy kispórolták belőle az anyagot, hogy az ára minél alacsonyabb legyen. Máshogy egyszerűen nem jönne ki a matek. Miről is van szó?

2. A nagyon olcsó kárpitos bútorok általában gyenge bútorlapból készülnek, egy vékony szivacs réteggel, a fém vagy keményfa alkatrészek helyett műanyaggal

A kényelembe ne is menjünk bele, mert az egyértelmű, hogy a 3-5 centis szivacsréteg, alatta a vékony bútorlappal, nem lesz majd túl kényelmes. A fém és keményfa alkatrészeknek ára van. A bonellrugóknak, táskarugóknak, a hullámrugóknak, a vasalatoknak, a minőségi hideghaboknak mind-mind ára van.

A legegyszerűbb dolog az alapanyagokon spórolni a gyártók számára, hiszen ránézésre nem feltétlenül tudja egy laikus, hogy milyen minőségű és szilárdságú anyagok, rugók, hideghabok, vagy milyen vastagságú lapok kerültek beépítésre. A bútor belső része, a szerkezete nem látszik.

Tehát nagyon sok minden nem derül ki egy leírás, weboldal, vagy néhány fotó alapján, vagy első ránézésre. Gyakran csak otthon, később szembesül vele a vásárló, hogy lehet, hogy nem a legjobb ötlet volt csupán a kedvező ár alapján választani.

3. Ki fogja állni a garanciát és meddig?

Ha pl. fél év múlva eltörik a vékony bútorlap, mert valaki lendületesebben huppan rá, vagy neadjisten kitörik az olcsó műanyagból készült láb, amikor a nagytakarítás miatt odébbhúzzuk a bútort?

Egy sokéve működő szaküzlet bármikor számonkérhető, megtalálható. A garancia érvényesíthető, vannak dolgozók, akik segíteni tudnak probléma esetén. De vajon elmondható ez pl. egy bizonytalan hátterű webshopról is? 

Rengeteg rémtörténet kering az interneten arról, hogy hogyan tűnt el egy külföldi cég a vásárlás után, hogyan nem foglalkoztak a garanciával, hogyan vált köddé és elérhetetlenné a kereskedő.

Érdemes lehet egy kicsit utánajárni a cégnek, ahonnan vásárolni szeretnénk. Mióta is működik? Mennyire kaphatok ott szakértő tanácsot? Milyen minőséget képvisel a termékválaszték?

4. Vajon mekkora az anyagvastagság és a teherbírás?

Ha nincs benn anyag, vagy olcsó, gyenge anyagok felhasználásával készült egy bútor, akkor sajnos nem biztos, hogy tartós lesz, és pl. egy ülőbútor vagy matrac esetében nem biztos, hogy egy nagyobb testsúlyú ember számára is megfelelő. 

A vásárlás előtt érdemes lehet ezért tájékozódni pl. az adott bútor teherbírása, és a gyártás során használt anyagok felől. Ha egy szaküzletben kifejezetten jelezzük az eladó részére, hogy strapabíró, erős, jó minőségű bútort szeretnénk vásárolni, akkor tud majd javasolni olyat, ami megfelel az igényeinknek. 

5. Vajon milyen a szövet kopásállósága?

Kárpitos bútorok esetében egy másik sarkalatos pont a szövet. Ha elvékonyodik, kikopik, kiszakad a szövet, akkor vihetjük kárpitoshoz újrahúzatni a bútort, vagy dobhatjuk ki, cserélhetjük le, úgy ahogy van.

Kevesen tudják, de a szövet alapvetően befolyásolja a bútor árát. Egy jobb minőségű, erősebb, strapabíróbb, vastagabb szövet gyakran drágább, de már az alacsonyabb árkategóriában is találhatuk magas kopásállóságú szöveteket. 30.000 Martindale kopásállóság felett a bútorszövet általános lakossági használatra bőven megfelelő.

A szövet vastagsága nem feltétlenül jelent magas kopásállóságot is, de jelentheti azt, hogy a szövet magasabb szakítószilárdságú. A szövet vastagsága gyakran már a tapintás alapján látszik. Ezért a legjobb, ha több szövetminta közül választjuk ki a megfelelőt, mert így könnyebb az összehasonlítás. Így jobban elkerülhető az is, hogy bolyhosodásra haljamos anyagot válasszunk. 

Tehát a szövetet mindenképpen érdemes megtapogatni és személyesen kiválasztani. Már csak az esztétikai okok miatt is, hiszen személyesen látjuk az anyag színét, struktúráját, amit a képek, fotók nem tudnak tökéletesen visszaadni.

Bútor kínálatunk a Fa-Centrumban

A fentiek miatt mi a Fa-Centrumban úgy állítottuk össze a bútor kínálatunkat hogy az árban a legtöbb ember számára megfelelő és elérhető legyen, de ez ne menjen a minőség rovására. Ezért a legolcsóbb kategóriába tartozó, “nívótlan” bútorok forgalmazását mi a kezdetektől elvetettük.

Ma, ha valaki nagyon olcsó bútort, lakberendezési termékeket szeretne vásárolni, akkor azt megtalálja a különböző bútordiszkontok vagy multinacionális kereskedelmi cégek, webshopok kínálatában.

Mi szeretnénk a minőséget, a korrekt szakmai tájékoztatást, és a megbízhatóságot előtérbe helyezni. Szeretnénk megőrizni vásárlóink bizalmát hosszabb távon is, és ehhez keresünk partnereket.

Mára elmondhatjuk, hogy kialakítottunk egy kiváló, megbízható gyártói kört, akik jó ár-érték arányban tudnak gyártani a részükre. Magyar gyártókkal, asztalosműhelyekkel, és nagyobb európai partnerekkel is együttműködünk, így egy relatíve széles kínálatot tudunk megjeleníteni és bemutatni vásárlóink számára.

Kérdésed van? Küldhetsz üzenetet a Messengeren is!

You cannot copy content of this page

Csatlakozz hozzánk!

Hova küldhetjük el az akciós kuponodat?